Wykaż, że
Robix: Wykaż, że jeżeli p+q+r=0, to p3+q3+r3=3pqr
30 paź 18:39
Robix: może ktoś pomóc?
30 paź 19:11
Hajtowy: To jest zadanie z OM
30 paź 19:13
Hajtowy: www.om.edu.pl/starawersja/zadania/om/om591r.pdf
Tu masz zadanie swoje
30 paź 19:13
Robix: dzięki za link, ale on nie działa
30 paź 19:27
AS:
p3 + q3 + r3 = (p + q)*(p2 − p*q + q2) + r3 =
−r*(p2 − p*q + q2) + r3 = r*(r2 − p2 + p*q − q2) =
−[(r + p)*(r − p) + q*(p − q)] = r*[−q*(r − p) + q*(p − q)] =
r*q*(−r + p) + q*(p − q)] = r*q*(−r + p + p − q) =
r*q*(2*p − (q + r)] = r*q*(2*p − (−p)] = 3*p*q*r
30 paź 19:44
Robix: Wielkie dzięki
30 paź 20:20