Nierówność pierwiastkowa
antosia1818: √x−2 + x > 4
Bardzo proszę o pomoc. Nie potrafię zrobić tego zadania. Wychodzi mi ciągle zły wynik,a
próbowałam już chyba wszystkiego
30 paź 18:22
Kaja: zał. x≥2
√x−2+x−4>0
√x−2+x−2−2>0
t=√x−2 ,t≥0
t+t2−2>0
t2+t−2>0
Δ=1+8=9
√Δ=3
t1=−2 t2=1
t∊(−∞;−2)∪(1;+∞) i t≥0
t∊(1;+∞)
√x−2>1 /()2
x−2>1
x>3
30 paź 18:28
Godzio:
√x − 2 > 4 − x nierówność jest oczywista dla 4 − x < 0 ⇒ x > 4 stąd rozpatrujemy
tylko x ≤ 4
x − 2 > (4 − x)2
x2 − 9x + 18 < 0
(x − 6)(x − 3) < 0
x ∊ (3,6) ⇒ nakładamy nasz przedział i mamy x ∊ (3,4>
Z całości otrzymujemy odpowiedź: x ∊ (3,∞)
30 paź 18:28
Wazyl: x>=2
√x−2 = t ;t>0
t2=x−2 => x=t2+2
Podstawiasz i rozwiązujesz równanie kwadratowe.
30 paź 18:30
antosia1818: A w odpowiedziach jest odpowiedź <2,3) ∪ (4, ∞)
To w odpowiedziach jest błąd ?
30 paź 18:38
Kaja: tak, wystarczy że weźmiesz x=2,5 i wychodzi fałszywa nierówność
30 paź 18:43
antosia1818: Bardzo dziękuje

coś mi nie pasowało z tą odpowiedzią
30 paź 18:48