Równania kwadratowe z parametrem.
mhm: Wyznacz m, tak aby jeden z jego pierwiastków równania (m+2)x2−mx+1=0 należał do przedziału
(−1;1).
pigor: ..., wydaje mi się, że jeśli f(x)= (m+2)x
2−mx+1=0, to warunki zadania
spełni taki układ nierówności :
a=m+2≠0 i Δ=(−m)2−4(m+2) <0 i f(−1)* f(1)< 0 ⇔
⇔ m≠ −2 i m
2−4m−8 >0 i (m+2+m+1)(m+2−m+1)< 0 ⇔
⇔ m≠ −2 i m
2−4m+4−12 >0 i (2m+3)* 3< 0 ⇔
⇔ m≠ −2 i (m−2)
2 > 4*3 i 2m+3< 0 ⇔ m≠ −2 i |m−2| > 2
√3 i m< −1,5 ⇔
⇔ m≠ −2 i (m−2< −2
√3 lub m−2 > 2
√3) i m< −1,5 ⇔
⇔ (m< −2 lub −2< m < −1,5) i (m< 2−2
√3 lub m > 2+2
√3) ⇔
⇔
m< −2 lub
−2< m < −1,5 ⇔
m∊(−∞ ;−2} U (−2 ;−1,5) ..

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ciekawe co ty masz w odpowiedziach