Ostrosłup prawidłowy trójkątny, pole całkowite i objętość
jadziunia: oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, jeżeli
krawędź podstawy ma długość 10 cm a wysokość ściany bocznej jest nachylona do pałaszczyzny
podstawy pod kątem 60 stopni
30 paź 17:49
huker:
30 paź 18:02
huker:
30 paź 18:07
Jadziuniaa: objętość wyjdzie 123{3} ?
30 paź 18:13
huker: h=5
√3
dalej sama spróbuj
30 paź 18:15
huker: czekaj policze
30 paź 18:15
huker:
przynajmniej tak mi wyszło
30 paź 18:19
huker: źle

V=125
√3 na 100%
30 paź 18:22
huker: niee

zapytaj sie kogos mądrzejszego.
skopalem drugi rysunek z trójkątem
30 paź 18:23
Jadziuniaa: no to objętość tak mi wyszła.. tylko H mi wyszło 5
a pole powierzchni całkowitej wyszło 25√3
30 paź 18:26
huker: mi tez wyszło
H=5
Pc=25
√3+50
√21
Nie obiecuje ze jest dobrze
30 paź 18:34
Jadziuniaa: no to tak mam , tylko jednego nie mam 50
√21 ale jakoś spróbuje jeszcze raz

dzięki wielkie
30 paź 18:40
dero2005:

a = 10
H =
√hs2 − (13hp)2 = 5
P
c = P
p + P
b = 75
√3
30 paź 19:17