Równania logarytmiczne
tarara: Jak rozwiązać to równanie logarytmiczne nie mecząc się z wielomianem 4 stopnia?
log3(x−2)2 + log3(x−4)2 = 0
30 paź 17:49
Kaja: log3[(x−2)(x−4)]2=0
2log3[(x−2)(x−4)]=0 /:2
log2[(x−2)(x−4)]=0
(x−2)(x−4)=20
(x−2)(x−4)=1
x2−6x+7=0
itd.
oczywiście trzeba zrobic odpowiednie założenia
30 paź 17:52
tarara: Nie można przechodzić w tą stronę logx2 = 2logx
30 paź 18:10
Kaja: tak, właśnie się zorientowałam i miałam to napisać
30 paź 18:12
Kaja: no to inaczej:
log3[(x−2)2*(x−4)2]=0
30=(x−2)2*(x−4)2
1=[(x−2)(x−4)]2
(x−2)(x−4)=1 lub (x−2)(x−4)=−1
x2−6x+7=0 x2−6x+9=9
itd.
30 paź 18:15