Trygonometria
Weronika: Pomoże ktoś rozwiązać takie jedno równanie? z góry dziekuję

ctg
2x + 4cos2x = 5
30 paź 17:42
30 paź 17:44
Weronika: no wiem, wiem i cos2x = cos2x − sin2x, ale cos nie moge tego dalej rozwiazac
30 paź 17:46
Weronika: doszłam do takiego momentu i nie wiem co dalej: cos2x + 4cos2x * sin2x − 4sin2x −
5sin2x = 0
30 paź 17:48
Weronika: sorki powinno byc: −4sin4x
30 paź 17:48
Weronika: ma ktoś jakiś pomysł to z tym dalej zrobić?
30 paź 17:57
Kaja: cos2x=1−sin2x podstaw za cos2x
30 paź 17:59
matyk: I dostaniesz równanie z samym sinusem

Potem podstawienie sin
2x=t, t≥0
30 paź 18:05
matyk: (1−sin
2x)+4(1−sin
2x)*sin
2x−4sin
4x−5sin
2x=0
1−6sin
2x+4sin
2x−4sin
4x−4sin
4x=0
1−2sin
2x−8sin
4x=0
1−2t−8t
2=0
8t
2+2t−1=0
Dalej sama

Pamiętaj o założeniach

(nic nie wniosą, ale napisać trzeba)
Sprawdź rachunki, bo mogłem się pomylić.
30 paź 18:12
Weronika: wyszły mi w sumie 3 rozwiazania: x=pi6 + 2kpi, x=5pi6 + 2kpi i x=7pi6 + 2kpi
30 paź 18:12