????
imię : Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o obwodzie 14. Przekątna prostopadłościanu ma długość
10 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. wyznacz V.
30 paź 17:07
MQ:

l=10
c/l=cos60
o
p/l=sin60
o
a+b=14/2
a
2+b
2=p
2
Masz pięć równań na pięć niewiadomych, a w zasadzie 4 na 4, bo l jest już dane.
30 paź 17:28
imię : Nie rozumiem dlaczego cos60

Nie powinno być 30
30 paź 17:33
Kaja: | | c | |
powinno. a jak kto woli to może być sin600 i to wtedy będzie |
| |
| | l | |
30 paź 17:37
imię : Jak obliczyć przekątną podstawy cały czas wychodzi mi 7 a powinno być 5
30 paź 17:44
MQ: Słusznie:
c/l=sin60o
p/l=cos60o
30 paź 18:00
30 paź 18:02
imię : Dobra wszystko jasne. Nie chciało mi wyjść tylko dlatego że nie potrafiłem zastosować wzoru
skróconego mnożenia

Dzięki, strzała.
30 paź 18:19