Równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty
Marlena: Sprawdź czy punkty P M L są współliniowe:
a) P(1,0) M(0,−3) L(2,2)
| | 3 | |
b) P(1,−1) M(−1,7) L( |
| ,−2) |
| | 4 | |
Proszę o pełne rozwiązanie ponieważ mam jutro z tego kartkówkę. Z góry dziękuję
30 paź 16:55
MQ: Są różne sposoby, np:
1) Sprawdzasz, czy wektor PM→ jest liniowo zależny od wektora PL→
2) Sprawdzasz, czy iloczyn wektorowy wektorów PM→ i PL→ jest równy 0
3) Sprawdzasz, czy pole trójkąta ΔPML jest równe 0
30 paź 17:11
AS:
Napisz równanie prostej przez pukty P i M
a następnie sprawdź czy punkt L należy do prostej.
30 paź 17:13
matyk: Jaki to poziom liceum? Jeśli tak , to twoje pierwsze dwa sposoby MQ nie zostaną zrozumiane
całkowicie.
30 paź 17:14
MQ: Nie ma wektorów w liceum
30 paź 17:15
Marlena: oki dzięki
30 paź 17:39
matyk: Wektory są, ale liniowej niezależności albo iloczynu wektorowego nie
30 paź 17:43
Gustlik: Obliczam współrzędne wektora PM
→ i PL
→, a potem współczynniki kierunkowe a
1 i a
2 prostych
wyznaczonych przez te wektory, jeżeli a
1=a
2, to punkty są współliniowe, w przeciwnym razie
nie są.
Jeżeli wektor u
→=[u
x, u
y], to współczynnik kierunkowy prostej przez niego wyznaczonej wyraża
| | uy | |
się wzorem: a= |
| , gdy ux≠0 (dla ux=0 mamy prostą "pionową" x=c). |
| | ux | |
P(1,0) M(0,−3) L(2,2)
| | −3 | |
PM→=[0−1, −3−0]=[−1, −3] ⇒a1= |
| =3 |
| | −1 | |
| | 2 | |
PL→=[2−1, 2−0]=[1, 2] ⇒a2= |
| =2 |
| | 1 | |
a
1≠a
2 ⇔ punkty nie są współliniowe
30 paź 19:44