Równania logarytmiczne
tarara: Dane jest równanie logarytmiczne:
log(x−5)2 + log(x+6)2 = 2
Zrobiłem je tak:
2log(x−5) +2log(x+6) = 2 /:2
log(x−5) + log(x+6) = 1
(x−5)(x+6) = 10
x2 + x − 40 = 0
Wyszły dwa rozwiązania, natomiast w odpowiedziach są cztery. Gdzie robię błąd?
30 paź 16:50
matyk: Bo nie wolno przechodzić w tę stronę:
log(x−5)2=2log(x−5)
Pierwszy zapis jest spełniony dla x≠5, a drugi dla x>5
Wyrzucasz na tym etapie część rozwiązań.
30 paź 17:19
tarara: Więc jak w takim razie rozwiązać to równanie żeby nie trzeba było liczyć wielomianów 4 stopnia?
30 paź 17:36
tarara: I czy można przechodzić w drugą stronę tj. 2log(x−5)=log(x−5)
2
30 paź 18:09
matyk: W drugą stronę tak (przy założeniach).
(x−5)
2(x+6)
2=2
[(x−5)(x+6)]
2=2
i teraz liczysz
30 paź 18:14
tarara: czyli bez wielomianów 4 stopnia się nie obejdzie?
30 paź 18:23
MQ: Obejdzie się:
wystarczy rozbić problem na trzy przedziały dla x
x<−6
−6≤x<5
5≤x
30 paź 18:26
tarara: Nawet bez przedziałów się obeszło. Dzieki wszystkim za pomoc!
30 paź 19:05