funkcja wykladnicza
iza: dane sa funkcje f(x) = 2x2−2x+m oraz g(x) = (1/2)m2−1 gdzie m i x ∊ R. wyznacz te
wartosci parametru m dla ktorych wykresy funkcji przecinaja się w punkcie o odcietej 1
30 paź 15:56
iza: prosze o pomoc!
30 paź 16:34
john2:
2
x2 − 2x + m
tak ma to wyglądać?
chyba powinniśmy zrównać te dwie funkcje, podstawić za x 1 i liczyć m
30 paź 16:42
iza: tak, tak ma to wyglądac. dlaczego za x podstawic 1?
30 paź 16:51
iza: aaa juz rozumiem
30 paź 16:51
iza: czy wyjdzie m =−2 lub m=1?
30 paź 16:53
john2: wreszcie nam się zgadzają wyniki, tylko nie jestem w 100%, że mój pomysł jest prawidłowy, sam
się dopiero uczę
30 paź 16:57
iza: jest prawidłowy, wiedziałam że trzeba przyrównać, tylko nie wiedziałam co wynika z tej odciętej
równej 1

dziękuję Ci bardzo jeszcze raz
30 paź 17:07