matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę ciągu
alina:
oblicz granicę ciągu an=n−
√
n
2
+3
30 paź 14:44
Saizou :
a
2
−b
2
skorzystamy z wzorku a
2
−b
2
=(a+b)(a−b)⇒a−b=
a+b
n
2
−n
2
+3
3
lim
n→
∞
n−
√
n
2
+3
=
=
=
n+
√
n
2
+3
3
n+
√
n
2
(1+
)
n
3
3
3
3
=
=
=
=0
3
n+n
√
1+
n
3
∞
+
∞
*
√
1+
∞
∞
+
∞
*
√
1+0
∞
+
∞
czy jakoś tak
30 paź 15:07