funkcja wykładnicza
iza: proszę o sprawdzenie zadania z funkcji wykładniczej

rozwiąż równanie :
4
3x − 7 razy4
x +6=0
wyszło mi x=1/2
30 paź 14:42
iza: tam na początku ten x jest w wykładniku, 4 do 3x
30 paź 14:43
john2: mi też, i jeszcze x2 = 0
30 paź 14:49
alina: napisz poprawnie wyrazenie
30 paź 14:52
iza: dlaczego 0?
30 paź 14:52
iza: 43x −7razy 4x +6 = 0
30 paź 14:53
john2: bo doszedłem do postaci t3 − 7t + 6 = 0, gdzie t = 4x
ten wielomian rozbiłem na (t2 + t − 6)(t − 1) = 0
30 paź 14:54
iza: ok juz rozumiem dziekuje!
30 paź 14:56