rozwiązać nierówność
wika: rozwiązać nierówność √5−2x≤1−x
musze to poprostu podnieśc do kwadratu żeby pozbyc sie tego pierwiastka czy cos innego
z góry dziękuję za pomoc
30 paź 13:39
irena_1:
Najpierw założenia:
5−2x≥0
x≤2,5
Wartość 1−x jest równa co najmniej wartości pierwiastka, więc musi być nieujemna
1−x≥0
x≤1
Więc:
x∊(−∞; 1>
Obie strony są nieujemne, więc można porównać ich kwadraty
5−2x≤1−2x+x2
x2−4≥0
(x−2)(x+2)≥0
x∊(−∞; −2> ∪ <2; ∞)
I uwzględniając założenie
x∊(−∞; −2>
30 paź 13:47
wika: dzięki
30 paź 14:02
wika: mam jeszcze jedno zad
P{x2−16}>2−x
czyli załozenie
x2−16≥0
x≥4 lub x≤−4
2−x≥0
x≤2
wyżej było że obie str nieujemne a tutaj mam ze ten x moze też byc nieujemny, jest to jakas
roznica czy moge tez to podniesc do kwadratu? z góry dzieki
30 paź 15:39
wika: tam powinno być √x2−16>2−x
30 paź 15:51
Hajtowy: Odp. x=4 v x=−4
30 paź 15:53
wika: Hajtowy− a skąd to x=4 lub x=−4
bo jezeli wezne to podniose wszystko do kwadratu to wychodzi mi ze x>5 co sie dzieje z tym
załozeniem w takim bądź razie
30 paź 16:02
wika: może ktoś mi pomoc z tym zad

z góry dzięki
30 paź 18:46
Kaja: zał. x2−16≥0
(x−4)(x+4)≥0
x∊(−∞;−4>∪<4;+∞)
1. x∊(−∞;−4>. wtedy prawa strona nierówności jest nieujemna.podnosimy obie strony nieróności do
potęgi 2 i mamy:
x2−16>(2−x)2
x2−16>4−4x+x2
4x>20
x>5 i x∊(−∞;−4> zatemx∊∅
2. x∊<4;+∞) .prawa strona nierówności jest ujemna, zatem dana nierówność zachodzi dla x∊<4;+∞)
odp. x∊<4;+∞)
30 paź 18:51