wartość bezwzględna
wika: Hej mógłby ktoś sprawdzić mi to zadanie?
rozwiązać nierówność |3x−1|+|6−2x|≤10
musze trzy przypadki rozważyc ale juz mam problem z pierwszym

1) x∊(−
∞,
13]
czyli tutaj pierwsza wartosc bewzględna bedzie ujemna a druga dodatnia?
proszę o odpowiedź z góry dzięki
30 paź 13:04
john2: | | 1 | |
dla przedziału x ∊ (−∞. |
| ) tak |
| | 3 | |
30 paź 13:11
wika: dlaczego ten przedział jest otwarty z prawej strony?
czyli drugi przypadek bedzie wyglądał tak:
3x−1−2x−6≤10
| | 1 | | 3 | |
część wspołna x∊[ |
| . |
| ) |
| | 3 | | 5 | |
3)x∊[3,
∞)
2x−1+6−2x≤10
x≤5
czesc wspolna x∊[3,5)
| | 3 | | 3 | |
i teraz musze sume tych trzech przedziałów czyli x∊(− |
| , |
| ) ∪ (3,5) |
| | 5 | | 5 | |
taka bedzie ostateczna odpowiedz

z góry dzięki
30 paź 13:19
john2: Przyznam się, że sam mam problem, kiedy mają być domknięte, a kiedy nie. Przedziały wg mnie
powinny być takie
3) x ∊ (3, +
∞)
Czemu takie?
Ja to rozumiem tak. Najpierw rozpatruję różne przypadki
3x − 1 ≥ 0
| | 1 | | 1 | |
x ≥ |
| , co można zapisać tak: x ∊ < |
| , +∞) |
| | 3 | | 3 | |
| 1 | |
| , będąc po lewej stronie tego przedziału jest domknięte, więc przy ustalaniu naszych |
| 3 | |
trzech przedziałów również będzie domknięte po lewej stronie
kolejny przypadek to 3x − 1 < 0
| | 1 | | 1 | |
x < |
| , czyli x ∊ (−∞, |
| ) (tego już nie trzeba rozpatrywać, bo jak już raz było |
| | 3 | | 3 | |
domknięte, drugi raz nie będzie)
to samo z 6 − 2x
Ale ja chyba komplikuję problem, pewnie jest jakieś lepsze wyjaśnienie
30 paź 13:38
john2: 2) 3x − 1 + 6 −2x ≤ 10
x + 5 ≤ 10
x ≤ 5
część wspólna z przedziałem 2) to cały przedział 2)
30 paź 13:46
wika: ok powiedzmy że rozumiem

nie komplikujesz problemu

bo w moim przypadku bylo strzelanie

a
to jest jakies wytlumaczenie

a jezeli ta wartosc bezzwz po lewej stronie bylaby mniejsza od 10(nie mniejsza bądz równa)
wtedy te moje przedziały wyglądałyby tak?
czyli
3)x∊[3,
∞)
30 paź 13:50
wika: ok racja drugi i trzeci mam zle zaraz poprawie
30 paź 13:54
john2: 3) 3x − 1 − 6 +2x ≤ 10
| | 2 | |
część wspólna: (3, 3 |
| > |
| | 5 | |
Jeśli chodzi o Twoje pytanie: NIE
przedziały domknięte,otwarte biorą się z rozpatrywania przypadków
to co jest w wart. bezwzględnej może być albo wieksze lub równe zero (domknięty) albo mniejsze
od zera (otwarty)
30 paź 13:54
30 paź 14:01
wika: ok powiedzmy ze rozumiem

a mógłbyś sprawdzić mi jeszcze jedno zadanie?
rozwiązać nierówność |x+3|≤5−|x−1|
moje przypadki:
1)x∊(−
∞,−3)
2) x∊[−3,1)
3) x∊[1,
∞)
1)−x−3−x+1≤5
| | 7 | |
część wspólna x∊[− |
| ,−3) |
| | 2 | |
2) x+3−x+1≤5
brak rozw
3)x+3+x−1≤5
i ostateczną odpowiedzią bedzie suma tych dwóch rzedziałów.
dobrze to zrobiłam?
30 paź 14:29
john2: przedziały dobre (rozumiem, że przez "[" rozumiesz "<")
w 2) cały przedział jest rozwiązaniem, tak ostatecznym rozw, jest suma wszystkich części
wspólnych, z każdego punktu
30 paź 14:37
wika: przedział domknięty jeżeli cos jest ≤ albo≥ tak to rozumiem
30 paź 14:48
john2: tak, tylko znaku ≥ ≤ używasz jak masz nierówność np. x ≥ 4,natomiast > < używasz w
przedziałach x ∊ <4, +∞)
30 paź 14:51
wika: yhym czy zapisze przedział "[" czy "<" to to samo czyli domknięty kapiszi jak to się mówi

dziękuję za pomoc jmam jeszcze zad troche z innej beczki
rozwiązać nierówność tg2x>
√3
| | π | |
jedyne co mi przychodzi do głowy to ze tgα=√3 ⇒ α= |
| |
| | 6 | |
| | π | |
czyli 2x= |
| taaak  |
| | 6 | |
30 paź 15:21
30 paź 15:39
daras: otwartość/domkniętość przedziałów wynika z definicji wartości bezwzględnej:
| | ⎧ | −x gdy x<0 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x gdy x≥0 | |
co można sobie spr, klikając po więcej przykładów
30 paź 16:04
daras: rozwiązanie 2 zad. x∊[−3,5 ; 0,5] ∪ [1 ; 1,5]
30 paź 16:17
daras: wróć! drugi przypadek masz źle wyliczony
prawidłowa odp. to x ∊ [ −3,5 ; 1,5 ] obustronnie domknietego.
30 paź 16:29
wika: dlaczego drugi przypadek mam źle wyliczony? ja bym go w ogole pod uwage nie brala bo mi sie x
zredukowal
30 paź 18:44
wika: czy ja w ogole zapisuje dobrze te przypadki? z gory dzieki
30 paź 18:45
Mila:

|3x−1|+|6−2x|≤10
skorzystamy z własności wartości bezwzględnej.
|6−2x|=|2x−6|
Rozwiązujemy nierówność równoważna danej:
|3x−1|+|2x−6|≤10
2) |2x−6|=2x−6 dla x≥3
|2x−6|=−2x+6 dla x<3
| | 1 | | 1 | |
Rozpatrujemy nierówność w przedziałach: (−∞, |
| )∪< |
| ,3)∪<3,∞) |
| | 3 | | 3 | |
−3x+1−2x+6≤10
| | 1 | |
3x−1−2x+6≤10⇔x+5≤10⇔x≤5 i x<3 ⇔x∊< |
| ,3) |
| | 3 | |
c) x∊<3,
∞)
3x−1+2x−6≤10
5x≤17
odp.
30 paź 22:28