liczby
zadanie: Która z liczb jest większa: p10{10} czy 1,25 ?
W rozwiązaniu wolno korzystać z własności potęgowania oraz wolno wykonywać ob−
liczenia na liczbach naturalnych mniejszych od 200.
p10{10}(pierwiastek 10 stopnia z dziesieciu)=10
1/10
jakies podpowiedzi?
30 paź 11:23
Mila:
| | 125 | |
10110 i (( |
| )10)110 |
| | 100 | |
Porównujemy
| | 125 | | 53 | | 530 | |
10 i ( |
| )10=( |
| )10= |
| |
| | 100 | | 102 | | 1020 | |
przypuszczam, że :
dokończ.
30 paź 17:04
zadanie: 10*1020>530
1030>530
czyli liczba wieksza jest p10{10}
tak?
30 paź 19:42
Mila:
A skąd tam masz 1030 ?
Ma byc 1021 >530 i trochę jeszcze trzeba popracować.
30 paź 19:48
zadanie: a no tak pomylilo mi sie
30 paź 19:54
Mila:
Czekam.
30 paź 20:20
zadanie: mysle
jestem po podrozy wiec troche wolniej
30 paź 20:33
zadanie: 521*221>530
521>520
221>510
30 paź 20:37
zadanie: i dalej cos jeszcze
30 paź 20:37
Mila:
Podpowiedź: przenosisz na lewą stronę , rozbijasz (1021)=221*521......
30 paź 20:38
Mila:
A skąd wiesz, że 221>510 ?
30 paź 20:40
zadanie: no wlasnie nie wiem
rozwaze podpowiedz
30 paź 20:41
Mila:
Może idąc za Twoim tokiem myślenia podziel obie strony przez 521.
30 paź 20:42
zadanie: 521*221>530 /:521
221>59
(27)3>(53)3
1283>1253
czyli pierwsza liczba jest wieksza
30 paź 20:47
zadanie: dobrze?
30 paź 20:52
Mila:

Tak. Pewnie jesteś w domu rodzinnym, trochę odpocznij.
30 paź 20:52
zadanie: tak dzisiaj przyjechalem
30 paź 20:53
Mila:
Dni rektorskie?
30 paź 20:54
zadanie: no dobrze to na dzisiaj juz koniec
ale mam nadzieje, ze przez te pare dni wolnego zrobie wiekszosc zadan
30 paź 20:54
zadanie: jutro jest dzien rektorski u nas
dzieki temu moglem dzisiaj przyjechac
30 paź 20:56
Mila:
Miłego wypoczynku i relaksu w rodzinnej atmosferze.
30 paź 21:00
zadanie:
30 paź 21:06