Trójmian kwadratowy
Kitek:
Napisz równanie trójmianu kwadratowego postaci f(x) = ax2 + bx +c
o którym wiadomo:
−jeden z pierwiastków tego trójmianu jest kwadratem drugiego
−oba pierwiastki są tych samych znaków
−suma tych pierwiastków wynosi 156
−f(mendel)=kopa
30 paź 09:28
Aga1.:
Ostatnie f(15)=60
30 paź 09:38
ZKS:
f(x) = a(x − x
1)(x − x
12)
x
1 + x
2 = 156
x
12 + x
1 − 156 = 0
(x
1 − 12)(x
1 + 13) = 0 ∧ x
1 > 0 ⇒ x
1 = 12
f(x) = a(x − 12)(x − 144)
| | 20 | |
f(15) = 60 ⇒ a(15 − 12)(15 − 144) = 60 ⇒ a = − |
| |
| | 129 | |
| | 20 | |
f(x) = − |
| (x − 12)(x − 144) |
| | 129 | |
| | 20 | | 1040 | | 11520 | |
f(x) = − |
| x2 + |
| x − |
| . |
| | 129 | | 43 | | 43 | |
30 paź 09:49