matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Symbol Newtona
sfrustrowana:
n
k
n
k+1
n+1
k+1
Czy prawdą jest, że
+
=
? Z góry dziękuję
30 paź 04:59
irena_1:
n
k
n
k+1
L=
+
=U{n!}{k!*{n−k)!}+U{n!}{(k+1)!*{n−k−1)!}=
n!(k+1)+n!(n−k)
n!*(k+k+n−k)
=
=
=
(k+1)!*(n−k)!
(k+1)!(n−k)!
n!*(n+1)
(n+1)!
=
=
=
(k+1)!*(n−k)!
(k+1)!*(n−k)!
n+1
k+1
=
=P
L=P TAK
30 paź 06:48