matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Synbol Newtona
Ania:
Rozwiąż:
n−2
3
=4
30 paź 04:56
irena_1:
n−2
3
(n−2)(n−3)(n−4)
=U{(n−2)!}{3!*{n−5)!}=
6
(n−2)(n−3)(n−4)
=4
6
(n−4)(n−3)(n−2)=24 Po lewej mamy iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych dodatnich. 24=2*3*4 n−2=4 n=6
30 paź 06:42