matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomozcie z ta pochodna
Marcin:
Pochodna: (
√
x
+1})((1/
√
x
)−1)
30 paź 01:02
irena_1:
Niezbyt czytelny zapis. Jeśli to jest
1
√
x
−1
x−1
(
√
x
+1)(
−1)=(
√
x
+1)*
=
=
√
x
√
x
√
x
1
=
√
x
−
=x
1
2
+x
−
1
2
√
x
1
1
[x
1
2
+x
−
1
2
]'=
x
−
1
2
−
x
−
3
2
=
2
2
1
1
x−1
=
−
=
2
√
x
2x
√
x
2x
√
x
30 paź 07:31