Funkcja kwadratowa
bezendu:
Funkcja kwadratowa f określona jest wzorem f(x)=(3m−5)x2−(2m−1)x+0,25(3m−5) Wyznacz te
wartości parametru m∊R, dla których najmniejsza wartość jest liczba dodatnią
3m−5>0
Δ<0
Takie warunki?
29 paź 23:43
Piotr 10: czyli Δ < 0
jest ok
29 paź 23:44
Piotr 10: Może weź jeszcze zbadaj gdy 3m−5=0
29 paź 23:46
bezendu: Czemu ?
29 paź 23:47
Piotr 10: Zawsze się powinno sprawdzić co się będzie działo gdy będzie to funkcja liniowa. Nie wiem czy w
| | 5 | |
tym zadaniu trzeba. Ale podstaw za m= |
| i powiedz co wychodzi |
| | 3 | |
29 paź 23:48
Eta:
f(x)=ax2+bx+c osiąga minimum , gdy a>0 i yw>0
29 paź 23:49
Piotr 10: Eta czyli nie trzeba warunku sprawdzać gdy 3m−5=0
29 paź 23:51
Eta:
Nie... bo funkcja liniowa nie ma wartości najmniejszej !
29 paź 23:52
bezendu:
Eta
ramiona będą skierowane w górę, brak miejsc zerowych, więc yw>0 dobrze myślę ?
29 paź 23:52
bezendu:

skoro Δ<0 i a>0 to wierzchołek jest na osią OX
29 paź 23:59
Eta:
| | −Δ | |
a>0 i yW=q= |
| >0 ⇒ Δ<0 |
| | 4a | |
czyli dobrze myślisz
30 paź 00:00
Eta:
30 paź 00:01
bezendu: Czyli dobrze, że upierałem się przy swoim !

A podobnież już wszystkie rozdane na forum
30 paź 00:04
Eta:
Jedno "robaczywe".... jeszcze zostało
30 paź 00:05
bezendu: 
Wykaż, że jeśli funkcje f(x)=x
2+px+q i g(x)=x
2+qx+p gdzie p≠q, mają wspólne miejsca zerowe to
p+q=−1
30 paź 00:07
Piotr 10: Hahah co za przypadek, też patrzyłem na te zadanie dziś

A.Kiełbasa
30 paź 00:12
bezendu: Dokładnie
30 paź 00:14
Piotr 10: Zacznij może od tego, ja to już lecę spać
30 paź 00:22
Eta:
| | p−q | |
x2+px+q=x2+qx+p ⇒ x= |
| = 1 dla p≠q |
| | p−q | |
to:
f(1) =0 ⇒1+ p+q=0 ⇒ p+q=...
g(1)=0 ⇒ ........
30 paź 00:23
30 paź 00:33
Eta:
px−qx= p−q ⇒ x(p−q)= p−q ⇒ x=.....
30 paź 00:34
bezendu:
p+q=−1
g(1)=1+q+p
p+q=−1
30 paź 00:38
Eta:
No i c.n.u
30 paź 00:39
bezendu: Dziękuję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia
30 paź 00:41
Eta:
30 paź 00:49