logarytmy
Darek: (log3x)2−3log3x+2=0
29 paź 22:40
Eta:
x>0
(log3x−2)(log3x−1)=0
log3x=2 v log3x= 1
x=........ v x= .........
29 paź 22:42
Darek: Nie rozumiem, dlaczego tak

? Mogłabyś mi to wytłumaczyć
29 paź 22:46
Eta:
log
3x=t
t
2−3t+2=0 i delta ..........( bez której nie możecie żyć !

t
1= 2 v t
2= 1
log
3x=2 v log
3x=1
x= 9 v x= 3
pasuje ?
29 paź 22:52
Darek: pasuje, dzięki
29 paź 23:36
Eta:
29 paź 23:37
Darek: Mam takie pytanie, dlaczego nie moglibyśmy skończyć zadania na wyliczeniu t1 i t2 ?
29 paź 23:41
Eta:
Równanie jest ze zmienną "x"
dlatego masz podać rozwiązanie x=........
29 paź 23:44
Darek: Rozumiem, dziękuje bardzo
29 paź 23:44