Indukcja matematyczna
Ola: Udowodnij metodą indukcji matematycznej
[1 − 1/4][1− 1/9]*...*[1−1/n2] = n+1/ 2n
Utknęłam w tym momencie przy dochodzeniu ze str. lewej na prawą:
n+1 * n2 +1/ 2n*(n2 +1) + 1/ n2+2n+1
29 paź 22:30
irena_1:
T.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n+2 | |
(1− |
| )(1− |
| )*...*(1− |
| )(1− |
| = |
| |
| | 4 | | 9 | | n1 | | (n+1)2 | | 2(n+1) | |
D.
| | n+1 | | 1 | | n+1 | | (n+1)2−1 | |
L= |
| *(1− |
| )= |
| * |
| = |
| | 2n | | (n+1)2 | | 2n | | (n+1)2 | |
| | (n+1)(n+1+1)(n+1−1) | |
= |
| = |
| | 2n(n+1)2 | |
| | (n+1)(n+2)*n | | n+2 | |
= |
| = |
| =P |
| | 2n(n+1)2 | | 2(n+1) | |
30 paź 06:57