Dane jest wyrażenie W= x^3-16x -----------
Linaa: Dane jest wyrażenie W= x3−16x
−−−−−−−−−−−−−
x3−3x2−4x
a) wyznacz dziedzinę
b) przekształć do postaci ułamka nieskracalnego
29 paź 22:27
bezendu:
x3−3x2−4x≠0
x(x2−3x−4)≠0
x(Δ=25) rozkładaj dalej
29 paź 22:30
Eta:
| | x(x2−16) | | x(x−4)(x+4) | |
W= |
| = |
| =...... |
| | x(x2−3x−4) | | x(x−4)(x+1) | |
D= R\ {−1,0,4}
29 paź 22:31
bezendu:
Eta polepszyło Ci się się już ?
29 paź 22:33
Linaa: x(x+1)(x−4)≠0
x≠0
x+1≠0
x≠−1
x−4≠0
x≠4
D=R−{0,−1,4}
taaak?
29 paź 22:34
jabłko: dokładnie tak
29 paź 22:37
Eta:

....
29 paź 22:40
bezendu:
To jedz

to pomaga
29 paź 22:46
Eta:
Wszystkie... już rozdałam na forum
29 paź 22:49
bezendu:
Ale kiedyś mówiłaś, że na wierzbie rosną

A tym czasem mam prośbę o pomoc i wytłumaczenie
kilku zadań
29 paź 22:53