układ
kaśka: a*b=−1,5
a+b=−2,5
ile może wynosic a i b?
29 paź 22:24
ICSP: a = 0,5 , b = −3 ?

albo na odwrót oczywiście
29 paź 22:26
bezendu:
a=−2.5−b
(−2,5−b)b=−1,5
dalej prosto
29 paź 22:29
Saizou : | | 3 | | 3 | |
a*b=− |
| →a=− |
| gdzie b≠0, gdy b=0 mamy sprzeczność |
| | 2 | | 2b | |
3−2b
2=5b
2b
2+5b−3=0
Δ=25−24=49
√Δ7
| | −5−7 | | −5+7 | | 1 | |
b1= |
| =−3 b2= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
29 paź 22:30
ICSP: a nie lepiej ze wzorów Viete'a od razu napisać równanie kwadratowe ?
29 paź 22:35
Saizou : ale tak jest bardziej "tradycyjnie" choć liberalne podejście jest jak najbardziej mile wdziane
29 paź 22:36