reszta z dzielenia wielomianu
alex: znajdź resztę z dzielenia wielomianu W przez Q(x) = (x−2)(x−3)(x+1) jeżeli przy dzieleniu
wielomianu W przez (x−2) mamy resztę 2, przez (x−3) mamy resztę 3, przez (x+1) mamy resztę 1.
29 paź 22:06
Eta:
W(2)=2 i W(3)=3 i W(−1)=1
W(x)= Q(x)*P(x)+ R(x)
W(x)= (x−2)(x−3)(x+1)*P(x)+ ax2+bx+c , bo reszta jest stopnia co najwyżej drugiego
R(x)= ax2+bx+c
teraz rozwiąż układ równań:
a*22+b*2+c=2
a*32+b*3+c= 3
a*(−1)2+b*(−1)+c= 1
i R(x) =........
29 paź 22:38
alex: dzięki ; )
29 paź 22:51
alex: a jeszcze to? znajdź Q(x) jeżeli W(x)= x4 + 2x3 − 7x2 + x − 2 przy dzieleniu przez Q daje
iloraz (x2 + 2x − 7) i resztę (x−2).
nie rozumiem dlaczego w treści jest Q oraz Q(x). co z P(x)?
29 paź 22:53