Wielomiany - trudne zadanie.
Blue: Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian u, nie wykonując dzielenia
c) w(x) = x
5−x
3+x
2=1 u(x) (x−1)(x+1)(x+2)
Dodam taką regułkę:
Jeśli q jest wielomianem drugiego stopnia, to wielomian w można przedstawić w postaci w(x) =
p(x)q(x)+ax+b, gdzie ax+b jest resztą z dzielenia wielomianu w przez wielomian q.
Jednak tutaj nasze q jest wielomianem stopnia trzeciego... Zatem ma ktoś jakiś pomysł, jak to
rozwiązać

?
29 paź 21:38
Piotr 10: Popraw zapis tam jest
= czy
+
29 paź 21:39
Piotr 10: Wskazówka: Reszta z dzielenia przez wielomian U(x) st.n jest wielomianem stopnia co najwyżej
n−1
29 paź 21:42
Blue: sorki , tam jest −
29 paź 21:49
JA: Wielomian W i jego miejsca zerowe(ściąga po prawej): 1,−1
W(x)=x5−x3+(x−1)(x+1)=x3(x2−1)+(x−1)(x+1)=x3(x−1)(x+1)+(x−1)(x+1)=(x−1)
(x+1)[x3+1]=(x−1)(x+1)[(x+1)(x2+x+1)].
Czyli resztą x2+x+1.
29 paź 23:50