FIZYKA - PRACA I ENERGIA
Piotr 10: Witam

Mam problem z jednym zadaniem:
''Samochód o masie 1000kg poruszając się po linii prostej, przebywa drogę o długości 200m w
czasie 10 s. Siły oporu podczas ruchu samochodu osiągają wartość równą 10% ciężaru samochodu.
Oblicz moc, z jaką pracuje silnik tego samochodu''
W=F
w*s
| | m*2s | |
Fw= F1 − F2 = |
| − 10%mg |
| | t2 | |
| | m(2s/t2+0,1g)*s | |
W odpowiedzi mam w środku plus (P= |
| ) , nie wiem w ogóle czemu. |
| | t | |
Przecież siła oporu jest skierowana przeciwnie do ruchu.
Proszę o pomoc
29 paź 21:27
daras: skoro ma rozwinąć jakąś prędkość i jeszcze dodatkowo pokonac siłe oporu to +
29 paź 22:07
Piotr 10: No ale siła oporu jest skierowana w lewo a ta siła powodująca, że ciało się porusza w prawo,
więc Fw=F1 − F2
29 paź 22:08
x:

siła oporu ruchu− M
F wynika z trzeciej zasady dynamiki Newtona
F=M bo ciało porusza się ruchem jednostajnym więc wypadkowa M i F wynosi 0
C jest to siła która sprawia że ciało porusza się
więc w sumie ta siła silnika to F+C stąd ten plus w tym wzorze
29 paź 22:14
Piotr 10:
29 paź 22:15
Piotr 10: Nie rozumiem : / skąd wiadomo, że to ruch jednostajny ?
29 paź 22:17
Thrasher: Ponieważ nie jest napisane inaczej, zakładam, ze samochód porusza się ruchem jednostajnym
prostoliniowym. To oznacza, że siły: oporu i napędzająca się równoważą.
F=0.1*Q
Q=mg ⇒ F=0.1*m*g
29 paź 22:22
Piotr 10: W odpowiedzi jest, że P=100 kW
29 paź 22:25
Thrasher: Twój wywód z "+" jest błędny ponieważ (nie wiem dlaczego) oprócz pracy wykonywanej na bieżąco
(o czyn mowa w zadaniu) dodajesz jeszcze energię, którą samochód uzyskał w czasie rozpędzania.
Stąd ten "+". Jednak w zadaniu pytają o stan obecny czyli jaką pracę trzeba wykonać aby
utrzymać prędkość samochodu czyli o moc.
29 paź 22:27
Thrasher: Teraz inny wywód:
Zakładamy, że samochód się rozpędzał przez 10s na drodze 200m.
Do rozpędzenia potrzebne było działanie siły składającej się z 2 składowych, które działają w
tym samym kierunku i o takich samych zwrotach:
F
1 − równoważąca siłę bezwładności
F
2 − równoważąca siły oporu
Praca wykonana przez siłę F
1 jest równa energii kinetycznej samochodu czyli:
v=a*t
| | a*t2 | | 2*s | | 2*s | |
s= |
| ⇒ a= |
| ⇒ v= |
| |
| | 2 | | t2 | | t | |
| | | | m*4*s2 | | 2*m*s2 | |
W1= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2*t2 | | t2 | |
Praca wykonana przez siłę F
2 jest pracą wykonana na pokonanie sił oporu na drodze 200m:
W
2=F
2*s
F
2=0.1*Q=0.1*m*g ⇒ W
2=0.1*m*g*s
| | | | 2*200 | | 1000*200*( |
| +0.1*10) | | | 10*10 | |
| | | |
P= |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | |
P=20 000*5=100 000=100 kW
29 paź 23:10
Thrasher: Poprzedni mój wywód zakładał, że rozpatrujemy samochód już rozpędzony a nie rozpędzający się.
Niestety w zadaniach dość często pojawiają się takie nieścisłości i mogą prowadzić do błędów.
Drugi wywód zakładał, że samochód rozpędzał się w czasie 10s od prędkości równej zeru bo nie
ma innych danych.
29 paź 23:14
Piotr 10: No teraz jaśniej

Paweł i Piotr stoją na łyżwach na lodowej tafli w odległości 5m od siebie. Masa każdego chłopca
wynosi 60kg. W pewnej chwili Piotr pchnął w stronę Pawła po lodzie sanki o masie 10 kg z
prędkością początkową o wartości 8m/s względem lodu. Współczynnik tarcia płóz sanek o lód
wynosi 0,014. Załóż, że Paweł był nieruchomy podczas hamowania sanek.
Oblicz pracę, jaką wykonał Paweł podczas zatrzymywania sanek.
I tutaj jak zrobię tak, że W=(F
1 − T)*s, to wyjdzie poprawny wynik
Mógłbyś tą sytuację mi przedstawić

?
29 paź 23:19
Thrasher: A bardzo Ci zależy, żeby to było dziś?
29 paź 23:22
Piotr 10: Hmm może być jutro. Chodzi mi o tą sytuację, że to sobie odjąłem te siły i wyszło zgodnie z
odpowiedzią. A w tym wcześniejszym zadaniu( co robiłeś) trzeba było inaczej
29 paź 23:23
Thrasher: Tutaj siła bezwładności jest siłą "napędową" − stara się zachować stan czyli utrzymać prędkość.
Siła Tarcia (jak zawsze) przeciwdziała ruchowi. Dlatego w tym przypadku siły się odejmują.
W poprzednim zadaniu siła bezwładności starała sie zachować stan ciała, ale wtedy stanem tym
było zatrzymanie − bezwładność próbowała zapobiec rozpędzaniu. Ruchowi (a więc również
rozpędzaniu) starała się przeszkodzić również siła tarcia. Silnik aby rozpędzić samochód
musiał pokonać obie te siły.
W drugim zadaniu hamujemy, więc siła tarcia jest naszym "sprzymierzeńcem" − pomaga zatrzyamć
ciało − ma zwrot przeciwny do siły bezwładności. Dlatego ja odejmujemy.
OK?
29 paź 23:29
Thrasher: Wystarczy uzmysłowić sobie takie rzeczy:
1. Siła tarcia (oporu) działa zawsze przeciwnie do kierunku ruchu. Stara się temu rucowi
przeszkodzić.
2. Siła bezwładności nie przeszkadza samemu ruchowi, ale jego zmianie. Działa przeciwnie do
kierunku zmiany ruchu.
29 paź 23:32
Piotr 10: Chwilka czytam
29 paź 23:35
Thrasher: To dobrze, bo nie chciałem żeby poszło na marne
29 paź 23:37
Piotr 10: To tak te drugie zadanie to rozumiem, ale tego pierwszego to nadal nie za bardzo : /
29 paź 23:42
Thrasher: OK.
Spróbujemy jeszcze raz.
Jesteś?
29 paź 23:44
Piotr 10: Ok jestem
29 paź 23:44
Thrasher: Do rozpędzenia samochodu w warunkach idealnych (bez oporów) trzeba pokonać bezwładność.
Zjawisko bezwładności przeciwdziała zmianie stanu obiektu, który posiada masę. Tzn. gdy chcesz
rozpędzić to przeszkadza w rozpędzaniu, gdy chcesz przyhamować to przeszkadza w hamowaniu, gdy
chcesz zmienić kierunek (np. skręcić) to też przeszkadza. Z pewnością tego doświadczasz na
codzień. Dobrym przykładem jest ślizgawka: najpierw musisz pokonać bezwładność żeby się
rozpędzić a potem ta sama bezwładność napędza Cię i pozwala Ci się ślizgać. Siła bezwładności
działa zawsze przeciwnie do kierunku zmiany ruchu. Aby obliczyć energię jaką zużywa się na
pokonanie siły bezwładności trzeba by użyć całkowania siły bezwładności względem drogi na
jakiej działała. To skomplikowane i nie ma sensu tego robić bo i tak w naszym przypadku
wyjdzie, że to tyle samo co uzyskana energia kinetyczna.
Tyle przypadek idealny.
29 paź 23:54
Piotr 10:

F siła napędzająca chodzi o zadanie 1. Tak te siły dzialaja
30 paź 00:01
Thrasher: Teraz przypadek rzeczywisty czyli dodajemy siły oporu.
Siły tarcia (oporu) działają zawsze przeciwnie do kierunku ruchu. Zawsze starają się
przeciwdziałać ruchowi. Nie zależą od prędkości − to dość dobre uproszczenie i można je
stosować zawsze, chyba, że w zadaniu jest wyraźnie napisane, że jest inaczej.
Tak więc mamy:
siła bezwładności, która przeszkadza rozpędzać i przeszkadza zatrzymywać
siła oporu, która przeszkadza rozpędzać i POMAGA zatrzymywać.
Dlatego gdy rozpędzamy ciało obie siły działają przeciw naszym zamiarom i musimy pokonać obie
siły czyli siła wypadkowa, którą działamy musi być równa sumie siły bezwładności i oporu.
Zaś gdy zatrzymujemy ciało siła oporu wspomaga nasze starania a siła bezwładności przeszkadza
nam w zatrzymywaniu. Wtedy siły te odejmują się.
30 paź 00:02
Thrasher: A propos rysunku: Tak to działa.
30 paź 00:03
Thrasher: W drugim zadaniu nie było trzeciej siły. Były tylko: siła bezwładności i siła oporu. Gdybyśmy
jeszcze mieli do dyspozycji hamulce, to pojawiłaby się również trzecia siła (jak w pierwszym
zadaniu).
30 paź 00:05
Thrasher:
30 paź 00:09
Piotr 10: Ok w ten sposób

. Dzięki wielkie

. Dobrze tłumaczysz

. Zachciało się iść na uczelnie
techniczne, więc muszą też fizykę ''katować''. Ja już idę spać, bo rano wstaję

. Dobranoc
30 paź 00:10
Thrasher: Uczelnia techniczna to dobry wybór.
Nie katuj fizyki

. Ona na prawdę jest ciekawa.
Dziś znalazłem tę stronkę i chyba będę tu zaglądał.
Pozdrawiam i polecam się na przyszłość.
30 paź 00:14