Ddd
xxxx: 
Pani prof nie potrafiła tego zrobić.
Witam i prosze o pomoc. W szufladzie znajduje sie 10 kartek ponumerowanych od 1 do 5 tak ze
dwie kartki mają ten sam numer. Wyjmujemy losowo z szuflady 4 kartki. Jakie jest
prawdopodobieństwo że żadne kartki nie będą miały tego samego koloru.
Odp: 13/21
Co oznacza że skoro Ω = 210 to A = 130.
Ω = C 4 z 10
Pomysły ?
29 paź 21:25
Saizou : zadanie nie do rozwiązania, bo mamy w treści nr. kartek a pytają o kolory
29 paź 21:27
Eta:
"Ile lat ma córka maszynisty" ?
29 paź 21:28
xxxx: 
Poprawiliście mi humor. Więc: ... *nie będą miały tego samego numeru. *
Obliczyłem że przy A = C 4 z n = 130 (dwu mian netwona)
Wychodzi na to że n = 9
Tylko błagam prosze mi to rozpisać jak do ciemnoty. Reszte rozumiem. Chodzi o sposób
rozwiązania. Jutro spr i tak generalnie łatwo nie będzie.
29 paź 21:33
bezendu:
Gotowa do za mąż pójścia
29 paź 21:33
xxxx: Kochani moi mili <3 Hmm?
czemu zbiór A ma 9? by później C 4 z 9 = 130....
Oczywiście można sb rozrysować ale przy n=100? elemencie to troche szkoda drzew. Ale chodzi o
myśl. ~ schemat. Koniec kolorów obiecuje tylko pomóżcie : *
29 paź 21:43
xxxx: Z prostowanie
NIE DA SIĘ
ponawiam:
W szufladzie znajduje sie 10 kartek ponumerowanych od 1 do 5 tak ze
dwie kartki mają ten sam numer. Wyjmujemy losowo z szuflady 4 kartki. Jakie jest
prawdopodobieństwo że żadne kartki nie będą miały tego samego numeru.
ODP to 13/21
Ω=210
A=80
| | | |
Sposób na wyliczenie A? z Netwona coś sie nie da => | = 80 |
| | |
29 paź 22:02
Mila:
Zobacz jak ponumerowane kartki, może od 1 do 9,?
29 paź 22:23
PW: Zamążpójście jest tu dobrym sposobem. Wydajmy po jednej z bliźniaczek za mąż, niech przyjmie
nazwisko męża, to będzie ją można odróżnić od siostry.
Z = {1, 11, 2, 12, 3, 13, 4, 14, 5, 15}.
Ze zbioru Z losujemy 4 liczby.
A = "ze zbioru Z wylosowano 4 liczby, z których żadne dwie nie różnią się o 10"
Losowanie takie polega na wyborze 4 rodzin spośród 5, a następnie wytypowaniu z każdej rodziny
po jednej z sióstr.
Klasyczna ...
| 13 | |
| to chyba prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do A. |
| 21 | |
30 paź 00:43
Aga1.: Do wyznaczenia mocy A podzieliłabym zbiór na dwa zbiory
{1,2,3,4,5}
{I,II, III, IV,V}
| | | | | |
I tak z pierwszego zbioru wyciągam 4 i z drugiego 0 kartek , czyli | * | |
| | | |
lub
z pierwszego 3, to z drugiego 1, ale spośród dwóch( bo liczby nie mogą się powtórzyć),
lub
Z pierwszego 2, to z drugiego też dwie , ale spośród 3
lub
lub
Po obliczeniach i dodaniu wychodzi
IAI=80.
30 paź 10:27