Równania logarytmiczne
gratz: Witam, mam problem z pewnym zadaniem:
log5 + log(x+10) = 1 − log(2x−1) + log(21x−20)
Wyznaczyłem dziedzinę −−> x należy do (2021, +oo)
Robię tak:
log(5x+50) = log10 − log(2x−1)(21x−20)
log(5x+50) − log(10(2x−1)(21x−20) = 0
Wychodzi z tego dalej:
(12x + 5)(2x−1)(21x−20) − 1 = 0
I tu pytanie − czy da się jakos inaczej to przedstawić bo nie chcę się bawic w wielomiany
trzeciego stopnia, jeszcze w dodatku trudne do policzenia. Chyba że to zadanie da się
rozwiązać jakimś prostszym sposobem. Proszę o pomoc
29 paź 20:56
irena_1:
log(5x+50)=log10−log(2x−1)+log(21x−20)
| | 10(21x−20) | |
log(5x+50)=log |
| |
| | 2x−1 | |
(x+10)(2x−1)=2(21x−20)
29 paź 21:02
29 paź 21:04
gratz: Ok. Wielkie dzięki za pomoc
29 paź 21:04