wyrażenia wymierne- zastosowanie
dżasta: tomek przeczytał książkę liczącą 432 strony, czytając dziennie średnio n stron. Gdyby
codziennie czytał o 18 stron więcej, to na przeczytanie książki potrzebowałby 4 dni mniej. Ile
dni Tomek czytał tę książkę?
n/y = 432
n+18/y =432 i mam układ równań

gdzie n− średnia ilośc przeczytanych stron przez 1 dzień
y− jeden dzień,
dobrze?
irena_1:
n− ilość stron czytanych dziennie
d− ilość dni czytania
nd=432
(n+18)(d−4)=432
nd−4n+18d−72=432
432−4n+18d−72=432
−1728+18d
2−72d=0 ?:18
d
2−4d−96=0
Δ=16+384=400
| | 4−20 | | 4+20 | |
d1= |
| <0 lub d= |
| =12 |
| | 2 | | 2 | |
d=12
12 dni