Czy umie to ktoś rozwiązać?
adrian: W prostopadłościanie przekątna ściany bocznej o dł. 8 cm jest nachylona do płaszczyzny
podstawy
pod kątem 45o,a przekątna prostopadłościanu tworzy z płaszczyzna podstawy kąt 30o.
Oblicz
dłudość przekątnej d prostopadłościanu i jego objętość?
7 paź 12:15
Bogdan:
| | 8 | |
α = 45o ⇒ b√2 = 8 ⇒ b = |
| = 4√2 |
| | √2 | |
| | b | | 4√2 | | 1 | |
β = 30o, |
| = sin30o ⇒ |
| = |
| ⇒ d = ..... |
| | d | | d | | 2 | |
| c | | c | |
| = ctg30o ⇒ |
| = √3 ⇒ c = ..... |
| b | | 4√2 | |
a =
√ c2 − b2
Objętość V = ab
2
7 paź 12:38
adrian: niewiem jak mam to dalej wyliczyc gdybyś mógłmi chociaż wytłumaczyć na przykładzie d
?Pozdrawiam
7 paź 14:56