Udowodnij tożsamości :
aparatka: Udowodnij tożsamości :
| | tgα−tg2α | |
a) |
| =sin2α |
| | tg2α−tgα | |
| | sin2 α−sin2 2α | |
b) |
| =1 |
| | cos2 2α−cos2 α | |
prosze o pomoc w rozwiazaniu
29 paź 20:34
aparatka: moze tylko przykład a) bo b) juz mi sie udało
29 paź 21:02
Rafał28: a) to nie jest tożsamość
| | sin2α − 4sin2αcos2α | |
b) ...= |
| = |
| | cos4α − 2sin2αcos2α + sin4α − cos2α | |
| | sin2α(1 − 4cos2α) | |
= |
| =... |
| | cos2α(cos2α − 1) + sin2α(sin2α − 2cos2α) | |
Podstawiając za sin
2α = 1 − cos
2α mamy:
| | (1 − cos2α)(1 − 4cos2α) | |
...= |
| =... |
| | cos2α(cos2α − 1) + (1 − cos2α)(1 − cos2α − 2cos2α) | |
Upraszaczamy:
cos
2α(cos
2α − 1) + (1 − cos
2α)(1 − cos
2α − 2cos
2α) = cos
4α − cos
2α + 1 − cos
2α
− 2cos
2α − cos
2α + cos
4α + 2cos
4α = 4cos
4α − 5cos
2α + 1
| | 1 − 4cos2α − cos2α + 4cos4α | |
...= |
| = 1 |
| | 4cos4α − 5cos2α + 1 | |
29 paź 21:03
aparatka: dzieki wielkie wlasnie wydaje mi sie ze jest błąd w tresci bo wszystkie powinny dać sie
rozwiązać
29 paź 21:05