funkcja kwadratowa z parametrem
Jakub : Witam, poproszę o pomoc w takim zadanku:
Dla jakich wartości parametru m rozwiązania x1 , x2 równania 4x2−15x+4m2=0 spełniają
warunek x1=x22
29 paź 20:12
Jakub : Nikt nie jest w stanie zrobić?
Mam problem jak rozpisać warunek x1=x22
Bo Δ≥0 zrobiłem i wyszedł mi przedział m należy do < −158 , 158 >
29 paź 20:30
Jakub : Haloo, bardzo potrzebne mi to zadanie, kto pomoże

29 paź 20:42
Bizon:
dość proste −

Znasz x
w
Wiesz, że parabolka "uśmiechnięta"
Wiesz że przecina Oy nad Ox
Zatem x
1 i x
2 są dodatnie i oczywiście równoodległe od x
w
x
w=15/8
(15/8−n)
2=15/8+n
z tego wyliczysz n=3/8 .... drugi pierwiastek (4
38)obcy
x
1=1,5
x
2=2,25
...dalej chyba banał −
29 paź 21:21
Bizon:
... czy jest jakaś mniej "pokrętna" ścieżka?
29 paź 22:55
Piotr 10: Wzory Viete'a
29 paź 22:57
Bizon: a jak to ujmiesz tymi wzorami?
29 paź 22:59
Piotr 10: 4x
2−15x+4m
2=0
1
0 Δ≥0
2
0 x
1+x
2=x
22+x
2=3,75
x
22+x
2 − 3,75=0
Δ=16
x
2=−,25 v x
2=1,5
x
1=6,25 v x
1=2,25
x
23=m
2
(−,25)
3=m
2 v (1,5)
3=m
2
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
m= |
| *√ |
| v m= − |
| *√ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 paź 23:10
Piotr 10: Strasznie koszmarne wyniki wyszły, nie jestem pewny tylko co do delty, czy ma być większa czy
też ≥0. W sumie może być i Δ=0. Gdy x2=0 to x1=0
29 paź 23:12
Bizon:
a niby dlaczegóż to dla Δ=0 miejsce zerowe ma być równe 0 ?
29 paź 23:19
Piotr 10: Tak mi się zdaję po prostu x1=x22 dla x1 i x2=0 delta będzie jedynie zero(ale mogę się
mylić).
29 paź 23:21
Piotr 10: A sorry, dla x
1 i x
2=1 też to zadziała więc jest jeszcze wiele innych liczb, sorrki :
29 paź 23:22
PW:
(1) x
1x
2=x
23 = m
2
Z równania
wyliczamy
co podstawione do (1) daje
| | 125 | | 27 | |
− |
| = m2 (niemożliwe) lub |
| = m2 |
| | 8 | | 8 | |
| | 27 | | 27 | |
Obie liczby m1=−√ |
| i m2=√ |
| |
| | 8 | | 8 | |
| | 15 | | 15 | |
spełniają warunek należenia do przedziału (− |
| , |
| ) (konieczny z uwagi na Δ>0). |
| | 8 | | 8 | |
Mam to samo co
Piotr 10.
Co do wątpliwości Δ>0 czy Δ≥0 stoję jak zwykle na stanowisku, że użycie liczby mnogiej
("rozwiązania") oznacza Δ>0 (równanie nie może mieć
dwóch jednakowych rozwiązań).
30 paź 01:29