sdsdsd
xxxx: W pojemniku w którym znajduje sie n kil białych i 2n kul czarnych losujemy dwie kule. Jakie
jest prawdopodobieństwo że kule będą różnych kolorów.
wychodzi mi po pewnym czasie:
n*2n
−−−−−
(3n−1)3n
−−−−−−−−
2
Oczywiście korzystamy z dwumianu Netwona.
Wynik mam 1/2 ale waham się ; /// Jutro spr. Prosze o pomoc z góry dziękuję.
29 paź 20:02
xxxx: pomocy ktoś mi sprawdzi?
29 paź 20:07
MQ: Wzór powyżej wygląda dobrze, ale
Skąd ci się wzięło to 1/2 jako wynik?
Nijak z niego nie wychodzi 1/2
29 paź 20:24
xxxx: więc: n razy 2 n przez (3n−1)3n przez 2
=>
n*2n
−−−−−
(3n−1)3n
−−−−−−−−
2
odwracamy ułamek
2* n*2n
−−−−−
(3n−1)3n
Znak ilorazu jest taki sam jak znak iloczynu(?)
MNożymy!
i n wychodzi 0 lub 3 gdzie 0 nie spełnia założeń : >
29 paź 20:31
xxxx: Podstawiam n do wzoru i wychodzi mi 0,5 W co na chłopski rozum tez nie wierzę. Proszę o pomoc.
29 paź 20:33
MQ: Co ty kombinujesz?
| | 4n2 | |
Po prostu prawdopodobieństwo jest |
| i już. |
| | (3n−1)3n | |
29 paź 20:41
xxxx: wyliczysz mi tu n?
29 paź 21:04
MQ: Nie wylicza się tu żadnego n

Po prostu n oznacza liczbę białych kul i od wartości tego n zależy prawdopodobieństwo.
29 paź 21:06
MQ: Po prostu ten wzór, który dostałeś to już odpowiedź.
29 paź 21:07
xxxx: ok : ) Dziękuję, a jak można spytać z ciekawości kolega w jakiej jest klasie?
29 paź 21:13
Mila:

nB i 2nC
n+2n=3n − liczba kul
A −wylosowano dwie kule różnokolorowe
| | 1 | | 2n | | 2 | | n | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 3 | | 3n−1 | | 3 | | 3n−1 | |
29 paź 22:15