funkcje trygonometryczne
Majin K.: Oblicz:
cos 11π/12
wiem, że należy obliczyć to ze wzoru cos (α+β) = cosα*cosβ − sinα*sinβ
jednak nie wiem jak to rozłożyć..
może być tak:
cos( 3π/12 + 3π/12 + 4π/12) ? Wydaje mi się, ze nie

Proszę o wytłumaczenie krok po kroku
29 paź 19:38
Beti: | | 11 | | 8 | | 3 | |
raczej cos |
| π = cos( |
| π + |
| π) |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
29 paź 19:45
Majin K.: α= 2π/3
β=π/4
cos (8π/12 + 3π/12) = cosπ−π/3 * cos π/4 − sin π−π/3 * sin π/4= −1/2 *
√2/2 − (−1/2) *
√2/2
= −
√2/2 +
√2/2
Czy to jest dobrze?

wynik wychodzi inny
29 paź 19:51
Beti: błędnie podstawiasz wartości
| | 1 | | √2 | | √3 | | √2 | | √2 | | √6 | | √2+√6 | |
... = − |
| * |
| − |
| * |
| = − |
| − |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
29 paź 19:58
Majin K.: okej juz wiem co zle zrobilam dzieki za pomoc
29 paź 19:59