wymierne
jonas: Oblicz wartość wyrażenia wymiernego:
a) 5x + 2y przez x dla x = −3 i y = 2
b)a2−b2 przez a2 + 2ab dla a= √2 i b= √3
c) 3x przez 2x2 − 5x dla x= √3 + 1
29 paź 19:04
jonas: wymierne
jonas: Oblicz wartość wyrażenia wymiernego:
a) 5x + 2y przez x dla x = −3 i y = 2
b)a2−b2 przez a2 + 2ab dla a= √2 i b= √3
c) 3x przez 2x2 − 5x dla x= √3 + 1
29 paź 19:16
Beti: w czym problem? podstawiasz wartości za "a" i "b" lub "x' i "y" i lecisz
29 paź 19:20
Kamix: Wystarczy podstawić:
a)5x+2y=5*(−3)+2*2=−15+4=−11
b)a2−b2/a2+2ab=√22−√32/√22+2*√2*√3=2−3/2+2√6=−1/2+2√6, można usunąć
niewymierność z mianownika stosując wzór skróconego mnożenia (a−b)(a+b).
c)3*√3+1/2√3+12−5*√3+1, w liczniku wymnażam każde wyrażenia przez każde, w mianowniku
stosuje wzór skróconego mnożenia (a+b)2.
29 paź 19:21