Pomóżcie!!!Proszę :)
michał: Podstawą graniastosupa jest trapez równoramieny o podstawach 56cm i 28 cm oraz wys. 25 cm.
Wysokość graniastosupa H=10cm.Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły.
7 paź 10:34
KarolP:

z tw. Pitagorasa oblicz x,a póżniej Pole powierzchni całkowitej bryły= pole trapezu razy 2
"plus" pole prostokąta x*H razy 2 "plus" 28*10 "plus" 56*10
7 paź 10:59
Bogdan:
tu podałem Ci wskazówki
21762
7 paź 12:40
michał: c2=a2+b2
C2=196+625
C=√196+√625
C=39
Pp=12*(a+b)*h
Pp=12*84*25
Pp=1050
Pc=2Pp+390+280+560
Pc=3330
Dobrze?
Dzięki wielkie
7 paź 14:42
michał: Poprawka :
Pc=2100+780+280+560
Pc=3720
7 paź 14:47
KarolP: c=√a2+b2=√196+625=√821
7 paź 14:50
michał: czyli c≈28
7 paź 14:53
KarolP: Pc=2*1050+2*√821*10+280+560=2940+20*√821
7 paź 15:04
michał: Pc=3520
Która odp. jest poprawna jak sie liczy te pierwiastki
moge podać poprostu ze
√821=29
7 paź 15:22
KarolP: 29=√841,z pierwiastkiem z zadania nic nie da się zrobić,więc trzeba zostawić jako pierwiastek
7 paź 18:04