nie daje rady... wychodza mi glupoty....
karolinowaaa: Kto pomoze....
Rozwiaz rownania...
A) log2x−log4x=3
B)2log2(x−2)−log1/4(x−2)=3
C) 2log do potegi 2 i o podstawie 2 x − log2x −1=0
29 paź 18:58
karolinowaaa: Hallo hallo
29 paź 19:39
Beti:
w a) jest: log2x i log4x czy log2x i log4x ?
29 paź 19:40
karolinowaaa: PierwsZa opcja... kazdy powinnien tak byc zapisany... ale nie wiedzialam jak zrobic dolny
indeks
29 paź 19:45
Beti: masz zatem:
| | log2x | | log2x | | 1 | |
log4x = |
| = |
| = |
| log2x |
| | log24 | | 2 | | 2 | |
wracając do równania:
| | 1 | |
log2x − |
| log2x = 3 /*2 |
| | 2 | |
2log
2x − log
2x = 6
log
2x = 6
x = 2
6
x = 64
29 paź 20:03
karolinowaaa: Ooooo a ten 2 podpunkt.... ? Bo ostatni policzylam
29 paź 20:07