Logarytmy
Kamix: Witam!
Jak już wczoraj wspominałem dopiero zaczynam przygodę z logarytmami, i mam pewien problem z
pracą domową.
Mianowicie:
Wiedząc, że:
a)log34=a i log35=b, oblicz log270,8
b)log142=a i log145=b, oblicz log750
29 paź 18:55
KUZDE: | | 4 | |
log27 0.8 = log33 0.8 = log3 (0.8)3 = 3 * log3 ( |
| ) = 3 ( log3 4 − log3 5 ) = |
| | 5 | |
...
29 paź 19:00
KUZDE: poprawiony zapis
log27 0.8 = ...
29 paź 19:01
Beti:
wg mnie powinno być tak:
| | log30,8 | | log30,8 | | | |
a) log270,8 = |
| = |
| = |
| = |
| | log327 | | 3 | | 3 | |
| | log34 − log35 | | a − b | |
= |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
29 paź 19:05
Kamix: Chodziło mi o wersję Beti

A pomogłabyś mi jeszcze w podpunkcie b?
29 paź 19:12
Beti: zrobiłam, ale wydaje mi się za bardzo skomplikowane to rozwiązanie. Masz może odp, żebym
niepotrzebnie nie wypisywała bzdur?
29 paź 19:15
Kamix: Właśnie w tym rzecz, że dostaliśmy tę pracę domową na luźnych kartkach i nie ma odpowiedzi...
Co mogę to sprawdzam w wolphramie...
29 paź 19:22
Piotr 10: | | log1450 | | log14(2*5*5) | |
log7{50}= |
| = |
| = |
| | log147 | | log147 | |
log
147=log
14(7*1)=..=1−log
142
29 paź 19:25
Piotr 10: To jest zadanie ze zbioru K. Pazdro
29 paź 19:25
Kamix: O dziękuję bardzo.... Nie mam tego zbioru w domu, mam zbiór p. Kiełbasy tylko i matematyki krok
po kroku ; p
29 paź 19:28
KUZDE: u mnie 3 sie zmienia na 3−1 oczywiscie
29 paź 19:28
Piotr 10: Bardzo dobry zbiór, polecam go, sam się z niego uczę do maturki
29 paź 19:29
Beti: Więc powiem Ci jak ja to zrobiłam.
Przekształciłam a i b, bo tu log ma większą podstawę.
| | log72 | | log72 | | log72 | |
a = log142 = |
| = |
| = |
| = |
| | log714 | | log77*2 | | log77+log72 | |
| | a | |
i wyznaczyłam z tego log72: log72 = |
| |
| | 1−a | |
| | log75 | |
podobnie z "b" i wyszło: b = |
| |
| | 1+log72 | |
wyznaczyłam log
75: log
75 = b + b*log
72
| | a | |
i na koniec: log750 = log72*52 = log72 + 2log75 = |
| + 2(b+b*log72) = |
| | 1−a | |
29 paź 19:32
Piotr 10: Tam na końcu powinno być:
| | 14 | |
log147=log14 |
| =log1414 − log142=1−a |
| | 2 | |
29 paź 19:32
Kamix: Beti dziękuję bardzo za poświęcony czas i jasno wyjaśniony przykład...
Piotr 10, również w tym roku piszę maturkę ; ) Troszkę się obawiam rozszerzonej matmy, ale
zobaczymy jak to będzie
29 paź 19:34
Beti: czyli jednak gdzieś się machnęłam

i wybrałam dłuższą drogę
29 paź 19:36
Piotr 10: Damy radę
29 paź 19:36
Kamix: Mam nadzieję
29 paź 19:37
Piotr 10: Beti ja pamiętam jak moja nauczycielka robiła ten przykład na dwie strony kartek
29 paź 19:38
Kamix: A ja jutro mam kartkówkę z tego typu rzeczy i obawiam się jej bardzo, bo jak dostanę taki
przykład jak powyżej, gdzie milion obliczeń i multum przekształceń to legnę ...
29 paź 19:40
Piotr 10: Wiedząc, że:
log
320=a i log
315=b, oblicz log
2360
proszę
29 paź 19:44
Kamix: A więc tak:
| | log3360 | | log39+log340 | |
log2360= |
| = |
| = |
| | log32 | | log32 | |
| | 2+log320+log320 | |
|
| =2+2a/log32 |
| | log32 | |
I nie wiem co dalej z mianownikiem...
29 paź 19:50
Piotr 10: Ja muszę iść już, ale popróbuj tak
| | log3360 | | log3(2*2*2*5*9) | |
log2360= |
| = |
| |
| | log32 | | log32 | |
Rozłóź po prostu 360 na czynniki pierwsze i wyjdzie Ci to co wcześniej napisałem, że
360=2*2*2*8*9
Ten przykład jest trochę trudniejszy
29 paź 19:54
Kamix: Okey, dziękuję Ci bardzo za poświęcony czas, też już muszę lecieć, jak zostanie mi coś czasu to
zerknę na niego wieczorkiem ; ))
29 paź 19:59