Proszę o pomoc
MiK: Funkcja F jest homograficzna i określona wzorem F(x) x−2a /(ułamek) x−6
Miejscem zerowym funkcji F jest liczba 8
a) Oblicz współczynnik "a"
b) Mając wyznaczony wspólczynnik "a" przedstaw wzór funkcji F w postaci F(x) k/x−p +q
c) Naszkicuj wykres funkcji F
d) Podaj zbiór wartości i dziedzinę funkcji F
29 paź 18:50
Beti:
8−2a = 0
2a = 8
a = 4
| | x−8 | | x−6−2 | | x−6 | | 2 | | 2 | |
b) f(x) = |
| = |
| = |
| − |
| = 1 − |
| |
| | x−6 | | x−6 | | x−6 | | x−6 | | x−6 | |
29 paź 18:57
MiK: Tutaj mam jeszcze jeden podpunkt, jest to podpunkt a tylko że są inne dane:
a) oblicz współczynnik b, gubię się po kilku działaniach.
29 paź 22:58
MiK: ~ odświeżam
29 paź 23:03
Bizon:
... To choć przepisz porządnie ... (miejsce zerowe te same?)
29 paź 23:06