Równanie
Z góry dziękuję :): f(x) = −60x4 + 180x3 + 110x2 = 0
29 paź 18:43
Z góry dziękuję :): f(x) = −60x4 + 180x3 + 120x2 = 0 Tak jest dobrze, był błąd na końcu
29 paź 18:45
Hajtowy: x2(−60x2+180x+110) = 0
Licz Δ i pierwiastki z −60x2+180x+110=0
29 paź 18:46
Hajtowy: To zamiast 110 daj 120 i jazda
29 paź 18:46
Radek:
−20x2(3x2−9x−5,5)=0
29 paź 18:46
Radek: Moje rozwiązanie jest błędne
29 paź 18:47
Hajtowy: 60x
2−180x−120=0 // : 60
x
2 − 3x − 2 = 0
Δ=9+8=17
√Δ=
√17
| | 3−√17 | | 3+√17 | |
Odp. x= |
| v x= |
| v x=0 |
| | 2 | | 2 | |
29 paź 18:49