szereg - sprawdzenie
studia?: (Zadanie z krysickiego 3.23)
Napisac sumy czesciowe podanych szeregow i znalezc ich granice:
| | 1 | | 1 | |
ln2 + ln(1+ |
| ) + ln(1+ |
| )+... |
| | 2 | | 3 | |
Zrobilem sam i nie wiem czy dobrze oraz czy dobrze myslalem:
Majac podany szereg postanowilem doprowadzic go do wyrazu ogolnego:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )+(1+ |
| )+(1+ |
| )+... = |
| | 1 | | 2 | | 3 | |
podstawa ln jest liczba e, tak wiec moge powolujac sie na to? :
| | 1 | | 1 | |
= (1+ |
| )n = e?= (1+ |
| )n+1 = e rowniez? |
| | n | | n+1 | |
Z tego by wynikalo, ze szereg to nieskonczona suma liczb e. Wiec szereg bylby rozbierzny i nie
mial granicy (ewentualnie granice +nieskonczonosc)
Zle jest to zrobione czy dobrze?
Pozdrawiam
29 paź 18:33
Krzysiek: lna+lnb+lnc=ln(a*b*c)
więc nie wiem skąd u Ciebie to dodawanie?
inna sprawa, (1+1/n)n≠e , (1+1/n)n→e
29 paź 18:38
studia?: To jak znalezc z tego sume/udowodnic, ze jest rozbiezny?
29 paź 18:45
Krzysiek: skorzystaj z tego,że:
ln2+ln(3/2)+ln(4/3)=ln2+(ln3−ln2)+(ln4−ln3)+...
29 paź 18:52