wielomian
Radek:
Znajdź wielomian o współczynnikach całkowitych którego, pierwiastkiem jest liczba √3+√2−1
a2=(√3+√2−1)2 t=√3+√2
a2=(t−1)2
a2=t2−2t+1
a2=(√3+√2)2−2(√3+√2)+1
a2=3+2√6+2−2√3−2√2+1
(a2−6)2=(2√6−2√3−2√2)2 u=√6−√3
(a2−6)2=2(√6−√3−√2)2
a4−12a2+36=2(u−√2)2
a4−12a2+36=2(u2−2√2u+2)
a4−12a2+36=2(√6−√3)2−2√2(√6−√3)+2
a4−12a2+36=2(6−2√18+3)−2√12−2√6+2
a4−12a2+36=18−4√18−2√12−2√6+2
a4−12a2+36=20−12√2−4√3−2√2
co dalej ?
29 paź 18:15
Radek: up
29 paź 19:00
Radek: up
29 paź 19:22
KUZDE: taka metoda mozesz robic jak masz tylko 1 wyrazenie pod pierwiastkiem ,nigdy tego nie skrocisz
29 paź 19:43
Radek:
Tylko, że jest do tego zadania odpowiedź
29 paź 19:45
KUZDE:
nie wiem czy tak mozna zrobic ,ale jakis wynik wyjdze

wiecj... gdyby liczba (
√3 +
√2 − 1 ) byla pierwiastekiem,
to mamy wielomian w(x) = x − (
√3 +
√2 − 1) = m ,
gdyby jeszcze liczba (
√3 +
√2 + 1 ) ,
to mamy wielomian W(x) = x
2 − (
√3 +
√2 − 1 )(
√3 +
√2 + 1 ) = n
m i n naleza do calkowitych
a to juz nam daje x
2 − ( (p(3) +
√2 )
2 − 1
2 ) = n
dalej x
2 − ( 5 + 2
√6 − 1 ) = n
x
2 − ( 4 + 2
√6 ) = n
x
2 − 4 − n = − 2
√6 /
2
i niby by bylo
29 paź 19:51
29 paź 19:55
KUZDE: haha
29 paź 19:58