Wektory
delta: Znaleźć wysokość równoległościanu zbudowanego na wektorach a,b,c . Wiedząc,że:
wektory:
a=3p(wektor)+2q(wektor)−5r(wektor)
b=p(wektor)−q(wektor)+4r(wektor)
c=p(wektor)−3q(wektor)+r(wektor)
Wektory p,q,r są jednostkowe , wzajemnie prostopadłe
29 paź 18:10
delta: nikt nie pomoże ?
29 paź 19:01
AS:
Podaję strukturę rozwiązania oraz potrzebne wzory
a = ax*i + ay*j + az*k = [ax,ay,az]
b = bx*i + by*j + bz*k = [bx,by,bz]
c = cx*i + cy*j + cz*k = [cx,cy,cz]
1. Pole równoległoboku zbudowanego na wektorach a i b
|a| =
√ax2 + ay2 + az2 , |b| =
√bx2 + by2 + bz2
S = |a|*|b|*sin(γ)
| | ax*bx + ay*by + az*bz | |
cos(γ) = |
| |
| | |a|*|b| | |
sin(γ) =
√1 − cos2(γ)
czyli mamy wszystko by obliczyć pole S
2. objętość równoległościanu zbudowanego na wektorach a,b i c
| ax ay az |
V = |bx by bz |
|cx cy cz |
29 paź 19:27