funkcja
fdkfm: Podaj współrzędne wektora u, wiedząc, że w wyniku przesunięcia równoległego wykresu funkcji f o
wektor u otrzymano wykres funkcji g, jeśli:
a) f(x)=2x2 i g(x)=2(x−5)2
29 paź 18:05
Beti: [5,0]
29 paź 18:50
fdkfm: no a mogłabym prosic wytłumacznie?
29 paź 20:25
nnmm: Ponieważ jeśli wykres funkcji y=f(x) przesuniemy równolegle o wektor u o współrzędnych [a,b],
otrxymamy wykres funkcji y=f(x−a)+b
Więc tutaj mamy wykres funkcji wyjściowej opisanej wzorem g(x)=2(x−5)2, który powstaje po
przesunieciu wykresu funkcji f(x)=2x2
Widzimy, że współrzędna a=5, więc wektor u o który przesunięty jest wykres ma wspołrzędne [5,0]
(b=0, ponieważ 2(x−5)2 + 0 = 2(x−5)2, co daje nam wzór wyjściowej funkcji g(x) )
19 lis 20:55
adwwdaw: f(x)=√x i g(x)=√x+10
30 lis 21:40
janek191:
[ 0, 10]
1 gru 07:37