Ciąg
Adilnho: Znajdź wzór na wyraz ogólny ciągu znając tylko kilka pierwszych wyrazów:
an = (1,4,9,16,25,36,...)
Wiem, że wzór wynosi n2, ale nie wiem jak to mam obliczyć.
29 paź 17:54
29 paź 18:04
Adilnho: Dzięki, ale nie wiem co to jest ciąg stały i co ma zrobić jak mi wyszło w różnicy 2,2,2
29 paź 18:13
Krzysiek: różnice kolejnych liczb:
3,5,7,9,11
2,2,2,2
zatem przewidujesz wzór ogólny w postaci wielomianu stopnia drugiego:
an=An2+Bn+C
i wyliczasz A,B,C korzystając z tego,że:
a1=1
a2=4
a3=9
29 paź 18:15
Adilnho: A co mam podstawić pod A B C?
I czy jak w różnicy wyszłoby 4,4,4,4 to czy wielomian byłby stopnia 4−ego?
29 paź 18:18
Krzysiek: nic nie podstawiasz pod A,B,C przecież ich nie znasz i je masz wyliczyć.
nie ma znaczenia jaki będzie ciąg stały czy będzie się składał z dwójek czy z czwórek.
Chodzi o to,że różnice kolejnych wyrazów były liczone 2 razy aż do otrzymania ciągu stałego
29 paź 18:20
Adilnho: A jak mam to wyliczyć? n też nie znam.
29 paź 18:22
Krzysiek: an , n=1 masz:
a1=1
dla n=2 masz a2=4 itd
29 paź 18:24
Adilnho: Poddaje się, dzięki za pomoc.
29 paź 18:27