logarytmy
jaro: chcialbym, aby ktos sprawdzil
log(3x − 4)2 − log(2x − 4)2 = 2
dziedzina: 3x − 4>0 2x − 4>0
x ∊ (2; ∞)
log(3x − 4)2 − log(2x − 4)2 = 2
log(9x2 −24x +16) − log(4x2 − 16x +16) = log100
9x2 −24x +16 − 4x2 + 16x −16 = 100
5x2 − 8x −100 = 0
dobrze to jest ?
bo nie wiem, wychodzi bardzo brzydka delta
7 paź 00:42
AROB: Jest źle. Poprawiam.
7 paź 00:49
AROB: | | x | |
wzór: logx − log y = log |
| , logxp = plogx |
| | y | |
Zatem: 2log(3x−4) − 2log(2x−4) = 2 /:2
log(3x−4) − log(2x−4) = 1
| | 2 | |
3x − 4 = 20x − 40 ⇒ x = 2 |
| |
| | 17 | |
7 paź 01:00