granica funkcji
xrad: Może mi ktoś pomóc rozwiązać taka granice?
x→0
29 paź 17:42
xrad: pomoże ktoś?
29 paź 17:51
MQ: Pomnóż licznik i mianownik przez √x2+x+1+1
29 paź 17:52
xrad: ok,dziekuje
29 paź 17:53
29 paź 17:54
xrad: nikt nie da rady
29 paź 18:00
Krzysiek: sin2x=...
29 paź 18:02
MQ: Skorzystaj z tego, że sin2x=2sinxcosx
29 paź 18:02
xrad: coś mi nie wychodzi
29 paź 18:06
xrad: przepraszam w liczniku powinno byc sin3x
29 paź 18:06
MQ: Podpowiedź ta sama. Trzeba rozpisać sin3x na kombinację sinx i cosx.
Np. dwa razy skorzystac ze wzoru na sin(α+β).
29 paź 18:10
xrad: Okej, wyszło, a taki
x→0
29 paź 18:14
Krzysiek: cosx=cos
2(x/2)−sin
2(x/2)
1=cos
2(x/2)+sin
2(x/2)
| | sint | |
i korzystasz z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
29 paź 18:17
MQ: 1. Pomnóż licznik i mianownik przez cosx+1
2. Skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
| | sinx | |
3. Skorzystaj z faktu, że limx→0 |
| =1 |
| | x | |
29 paź 18:19
xrad: MQ możesz to jakoś rozpisać pokolei?
29 paź 18:35