sposrod liczb 1,3,4,5,6,7 losujemy bez zwracania po jednej liczbie do momentu az
jerey: sposrod liczb 1,3,4,5,6,7 losujemy bez zwracania po jednej liczbie do momentu az wylosujemy
liczbe pierwszą lub podzielną przez 3. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, ze będziemy
losowac co najwyżej 2 razy
29 paź 17:28
irena_1:
| | 2 | | 5 | | 2 | | 2 | | 5 | | 11 | |
P(A)= |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 6 | | 7 | | 21 | | 21 | |
30 paź 07:55
irena_1:
Liczby pierwsze (czego nie zauważyłam) lub podzielne przez 3 z tego zbioru to:
3, 5, 6, 7 (w zbiorze jest 6 liczb, a nie 7− brak "2"
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 14 | |
P(A)= |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 5 | | 3 | | 15 | | 15 | |
30 paź 08:46