wartość bezwzględna
rashi: rozwiąż równanie:
√x2 +6x +9 − Ix−2I = x
wyniki jakie powinny być to 5 , −5 , −1
29 paź 17:27
MQ: x2+6x+9=(x+3)2, więc dostajesz:
|x+3|−|x−2|=x
i rozpatrujesz trzy przedziały:
2≤x :
−3≤x<2 :
x<−3 :
29 paź 17:39
rashi: ale jak to obliczyć? nie było mnie na lekcji i nie wiem co dalej robić
29 paź 17:55
MQ: 1. Gdy x≥2, to |x+3|=x+3 oraz |x−2|=x−2, czyli dostajesz: x+3−(x−2)=x. Wyliczasz x. Wynik jest
ważny, gdy spełnia warunek x≥2
I tak po kolei: sprawdzasz wartości bezwzględne w kolejnych przedziałach i wyliczasz.
29 paź 18:00